Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
Header

Ta-selv mad til akutte patienter døgnet rundt

Køkkenet på Sygehus Lillebælt har ambitioner om at lave et helt nyt madkoncept på den kommende nye Akutafdeling. Tanken er at patienterne selv kan forsyne sig – døgnet rundt. For at få nye idéer er et hold designstuderende rykket ind på sygehuset.


Af Tine Glindvad Polat & Charlotte Dahl (foto) Sygehus Lillebælt kommunikation.

Mens byggeriet af Nyt Kolding Sygehus når nye højder, så har Køkkenet på Sygehus Lillebælt også kastet madkonceptet på Akutafdelingen op i luften. Det er mens der stadig bare er rå mure og tomme rum, at de strategiske tanker skal tænkes for, hvordan bespisningen af de akutte patienter skal være i fremtiden.
Kongstanken for bespisningen af de akutte patienter, som er indlagt højst 48 timer på Akutafdelingen, er at det skal være et ”7-11”koncept, hvor patienterne på alle tidspunkter af døgnet selv kan forsyne sig.

Kold anretning
Et bud på hvordan en kold anretning kunne se ud i et nyt madtilbud på Akutafdelingen.

- Vi forestiller os et butiks-lignende område, hvor maden står klar i store køleskabe. Der skal altid være kolde anretninger og varm mad, som man selv varmer i mikroovne. Frugt og kage og drikkevarer vil altid være tilgængeligt, ligesom man kan forsyne sig med suppe eller desserter fra fryseren, fortæller projektkoordinator i Køkkenet, Anna Ydegaard.

Personalet på Akutafdelingen vurderer, at 80 procent af patienterne sagtens selv kan forsyne sig med mad og drikkevarer, og at det giver en større grad af frihed og fleksibilitet for patienterne, hvis de kan spise, når de har lyst og overskud til det.


Friske øjne fra Designskolen

Designstuderende Madkoncept
To af de designstuderende, Emma Berlekovity og Jakob Heichelmann interviewer Sonja Hansen på Akutafdelingens sengeafsnit.  

For at få nye idéer og friske øjne har Anna Ydegaard inviteret et hold designstuderende fra designstudier på Syddansk Universitet i Kolding op på sygehuset, hvor de i 14 dage har observeret, interviewet patienter og tænkt nye tanker.

- Vi er specielt spændte på, om de designstuderende har et bud på, hvordan man får patienterne gjort bevidste om, at de selv må tage mad, når de har lyst. Men også at få guidet dem derhen og fortalt at de skal betjene sig selv, siger Anna Ydegaard, som sammen med sine kolleger har været på forskellige studieture på andre sygehuse og i Billund Lufthavn, for at se hvordan deres catering-koncept fungerer.


En kompleks verden

De tolv designstuderende har opholdt sig på Kolding Sygehus i godt en uge, hvor de med antropologiske redskaber indsamler viden, som skal gøre dem i stand til at komme med bud på, hvad der skal ændres på, for at få patienterne til selv at tage mad. Èn af de studerende, Jakob Heichelmann, har været rundt på flere sengeafdelinger for at interviewe indlagte patienter.

- Det har været spændende at få lov til at få forskellige synsvinkler på, hvordan et nyt madkoncept skal se ud. Men man finder også hurtigt ud af, hvor komplekst det er på et sygehus med alle de faktorer, der skal spille sammen, siger Jakob Heichelmann.
De tolv designstuderende er masterstuderende og bliver færdige i sommeren 2016.

 


Siden er sidst opdateret 18-03-2015.
Kontakt: Anna-Esther Nielsen - OUH



Sygehus Lillebælt | Telefon 76 36 20 00 | Send sikker e-mail til Sygehus Lillebælt