Dette er tekstversionen af Ny legeplads får børn til at glemme smerterne
Klik her for at komme til den grafiske version af Ny legeplads får børn til at glemme smerterne

Forside - Læs op - Sitemap


Ny legeplads får børn til at glemme smerterne


En nyrenoveret udendørs legeplads med tidsvarende udstyr åbner i dag på Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus. Legepladsen skal fungere som et sundt, positivt afbræk for børn og pårørende.

Tekst: Søren Hygum Hansen, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt


Legeborgen med hængebroen i midten troner højt i den ene side af legepladsen. I modsatte side står to fyldte sandkasser flankeret af et legehus og en sansegynge.

Fælles for alt udstyret på legepladsen er, at det er nyt, tidssvarende og indbydende.

I dag, tirsdag den 24. september, åbner en nyrenoveret, udendørs legeplads på Børne- og Ungeafdelingen på Kolding Sygehus.
- Det bliver rigtigt godt og et positivt afbræk i hverdagen for de børn og unge, der er indlagt, og deres familier, fortæller pædagog Anne Mette Wilkens fra Børne- og Ungeafdelingen.
 

Legeplads 1

Anne-Mette Wilkens leger med en lille pige på den nye legeplads.

Den hidtidige legeplads var 15 år gammel og trængte i høj grad til at blive moderniseret.
- Den gamle legeplads blev med tiden stort set ikke brugt. Og den var ikke tidssvarende i forhold til at styrke børnenes motorik og bevægelsesevner. Den nye legeplads er i en helt anden klasse, og omgivelserne og udstyret er bedre og mere indbydende, forklarer Anne Mette Wilkens.

Risikerer hospitalskuller
Den nye legeplads er delvist betalt via donationer fra private og virksomheder – blandt andet fra foreningen ”Hospitalsklovne Trekantsområdet” – og alt er gennemtænkt i forhold til at styrke børnenes kognitive og motoriske evner. For eksempel er der flere udfordringer og lege forbundet med hvert eneste stykke legeudstyr, og børnene kan både gøre brug balance-, føle- og duftesansen, når de er på pladsen. Underlaget består af sten, grus, græs og plastik – og der er planter på pladsen, der pirrer duftesansen.
- Der er virkelig meget leg og udvikling i legepladsen, og på den måde bliver både krop og hjerne stimuleret, siger pædagogen.
 

Legeplads 2

Anne Mette Wilkens har store forventninger til den nye legeplads' betydning for børnene.

Håbet og forventningen er, at den nye legeplads kan blive en essentiel del af dagligdagen for de børn og deres familier, som skal tilbringe kortere eller længere tid på afdelingen. For eksempel fordi barnet er indlagt med astma, stærk hovedpine eller noget helt tredje.
- Børnene og forældrene går rundt og rundt på afdelingen for at få tiden til at gå og risikerer efterhånden at få hospitalskuller. Vi opfordrer dem til at komme ud og få frisk luft, og det giver legepladsen dem mulighed for, fortæller Anne Mette Wilkens.

Udendørs ungehjørne
Samtidig er det personalets erfaring, at leg kan være med til at dulme eller for en kort bemærkning helt fjerne de smerter, som mange børn er plaget af, mens de er indlagt.
- Man kan få lidt frisk luft og for en stund flytte fokus fra de ting, der kan være svært. For ved at komme ud på legepladsen glemmer man måske droppet i hånden, katetret eller smerterne i hovedet, siger Anne Mette Wilkens.
 

Legeplads 3

Pigen Regitze på legepladsen, der er langt mere tidssvarende end den forhenværende.

Hun fortæller, at hun allerede i dag i sit arbejde gør brug af den friske luft ved for eksempel, når det er muligt, at tage børn, der er indlagt i længere tid, en tur med i den nærliggende skov – eller ved kort og godt at åbne døren.
- Vi havde en pige indlagt, der var spastisk lammet og havde mange smerter og kvalme. Men dét at mærke solen, varmen og græsset under hænderne afledte hende en tid fra alle smerterne, fortæller Anne Mette Wilkens.

En del af legepladsen vil også bestå af et ungehjørne, hvor afdelingens ældste patienter kan sidde sammen og hygge sig i en form for cafémiljø. Som noget nyt er patienter på 16 og 17 år nu også indlagt på Børne- og Ungeafdelingen – og ikke som tidligere på afdelinger med hovedsageligt voksne – og de unge bliver også tilgodeset med den nye legeplads.
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk